9 листопада – День української писемності та мови

Мова - це найважливіший засіб спілкування і пізнання! Рідна мова – це дорогоцінний скарб кожного народу, його надбання, показник самобутності та історичного минулого, індикатор розвитку.Мова – той інструмент, який дозволяє людині усвідомити причетність до власного народу.

Українська мова вважається однією з найбільш розвинених мов у світі.

Основними її ознаками є милозвучність та багатство мови, яке характеризується великою кількістю слів, наявністю синонімів, багатозначних слів та фразеологічних зворотів. Милозвучність зумовлена тим, що в українській мові майже всі звуки вимовляються виразно та немає різкої відмінності між вимовою наголошених і ненаголошених складів.

Користування багатством рідної мови та використання слів разом з правильною побудовою речень є важливим показником мовлення людини та її духовного та культурного розвитку.

Святкування Дня української писемності та мови в Україні припадає щорічно на 9 листопада, день вшанування пам'яті Нестора-Літописця. Дата встановлена Указом Президента України від 9 листопада 1997 року № 1241/97.

В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця».

У День української писемності та мови за традицієюв Харківському районістартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, районний етап якого відбудеться 12 листопада.У цей же день учні 5-11 класів матимуть змогу взяти участь у VIІ Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської молоді імені Тараса Шевченка.

До цієї знаменної дати в загальноосвітніх навчальних закладах району проводяться відкриті уроки з теми «Золота колиска рідної мови», «Мова моя – найдивніше диво», уроки-ігри: «Скільки я знаю мов – стільки разів я людина», «Цікава фразеологія», «Язик до Києва доведе»; круглі столи: «Мова моя солов'їна», «Від кирилиці до «Кобзаря», «Українська мова в третьому тисячолітті», «Сленг у сучасній українській мові: норма та виклик»; молодіжні дискусії: «Майбутнє державної мови», «Українська мова та український менталітет», «Що означає «свобода слова?», мовні вікторини: «Як ми говоримо», «Мовна скарбничка», «У світі цікавих слів і висловів».

Нехай і для всіх Вас рідна мова буде «дивом калиновим», як і для Дмитра Білоуса, автора цих рідків:

Ти постаєш в ясній обнові,

як пісня, линеш, рідне слово.

Ти наше диво калинове,

кохана материнська мово!

Кiлькiсть переглядiв: 94

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.